avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control medical obligatoriu la angajare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control medical obligatoriu la angajare.

Buna ziua.
M-am angajat la o firma de aproximativ 6 luni.Angajarea s-a facut prin semnarea unui contract de munca pe perioada nedeterminata.La angajare mi s-a solicitat o adeverinta de la medicul de familie in care sa se specifice ca sunt apt de munca.Mi s-a spus ca va trebui ulterior sa merg sa fac un vizita medicala pt angajare insa nici pana azi nu am primit de la firma documentele necesare pt a merge sa fac vizita medicala pt angajare.
In aceste conditii contractul de munca este valabil?Este permisa de lege aceasta situatie?
Ma poate ajuta cineva?
Cel mai recent răspuns: matzu , utilizator 19:03, 26 Ianuarie 2010
adi39 a scris:

Buna ziua.
M-am angajat la o firma de aproximativ 6 luni.Angajarea s-a facut prin semnarea unui contract de munca pe perioada nedeterminata.La angajare mi s-a solicitat o adeverinta de la medicul de familie in care sa se specifice ca sunt apt de munca.Mi s-a spus ca va trebui ulterior sa merg sa fac un vizita medicala pt angajare insa nici pana azi nu am primit de la firma documentele necesare pt a merge sa fac vizita medicala pt angajare.
In aceste conditii contractul de munca este valabil?Este permisa de lege aceasta situatie?
Ma poate ajuta cineva?

Contractul de munca este este legal incheiat, dvs. aveti dovada de la medicul de familie ca anterior angajarii sunteti declarat apt de munca.
O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care atestă faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
Nerespectarea prevederilor susmenţionate atrage nulitatea contractului individual de muncă.
Deoarece la incheierea c.i.m. ati prezentat adeverinta medicala de la medicul de familie prin care se atesta ca sunteti apt de munca, c.i.m. al dvs. este valabil.

Angajatorul are posibilitatea de a va solicita efectuarea unui examen medical periodic.
Din Codul muncii:
Art. 27. - (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
(3) În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauză este apt de muncă, contractul astfel încheiat rămâne valabil.
(4) Competenţa şi procedura de eliberare a certificatului medical, precum şi sancţiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori felului muncii fără certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
(5) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă.
(6) La angajarea în domeniile sănătate, alimentaţie publică, educaţie şi în alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita şi teste medicale specifice.

Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii au elaborat un Dosar medical (care se gaseste la orice magazin care comercializeaza tipizate de birou). Acesta se completeaza de angajator cu datele viitorului salariat si cu riscurile postului si i se inmaneaza acestuia pentru a se prezenta la medicul de medicina muncii. Acesta stabileste ce investigatii medicale se fac (in functie de post) si apoi completeaza Fisa de aptitudine cu apt/inapt pentru postul respectiv. Dosarul medical ramane la medicul de medicina muncii iar un exemplar din Fisa de aptitudine merge la angajator si se ataseaza dosarului de personal al salariatului.


Da, contractul de munca nu este lovit de nulitate.
Prin urmare, isi produce toate efectele juridice.

avocat Claudiu Lascoschi
Contractul Individual de munca este valabil incheiat chiar daca dumneavoastra ati fi prezentat angajatorului adeverinta medicala cu mentiunea clinic sanatos dupa incheierea acestuia. Conform art.27 alin.(3) Legea 53/2003 - in situatia in care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentul incheierii CIM, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel in cauza este apt de munca, contractul astfel incheiat ramane valabil. Mai trebuie respectate de angajator si Legea 319/2006 precum si HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor. Astfel, HG 355/2007 stabileste:
ART. 1
Prezenta hotărâre stabileşte cerinţele minime pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor fata de riscurile pentru securitate şi sănătate, pentru prevenirea imbolnavirii lucrătorilor cu boli profesionale cauzate de agenţi nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de munca, precum şi a suprasolicitarii diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de munca.
ART. 2
În sensul prezentei hotărâri, supravegherea sănătăţii lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de munca a lucrătorilor.
ART. 4
Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurata de către medicii specialişti de medicina muncii.
ART. 5
(1) Angajatorul trebuie sa se afle în posesia unei evaluări a riscului asupra sănătăţii lucrătorilor.
(2) Evaluarea riscului asupra sănătăţii se actualizează dacă s-au produs schimbări semnificative din cauza cărora evaluarea ar fi depăşită sau atunci când rezultatele supravegherii sănătăţii o impun.
ART. 6
Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cat şi din sectorul privat, sunt obligaţi sa respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
ART. 7
Angajatorii sunt obligaţi sa asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
ART. 8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în munca, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, promovarea sănătăţii la locul de munca.
ART. 9
(1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în munca reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca în profesia/funcţia pentru care se solicita examenul medical.
ART. 13
Examenul medical al lucrătorilor la angajarea în munca stabileşte aptitudinea/aptitudinea condiţionată/ inaptitudinea permanenta sau temporară în munca pentru profesia/funcţia şi locul de munca în care angajatorul îi va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afecţiuni prezente în momentul examinării şi viitorul loc de munca;
b) existenta/inexistenta unei afecţiuni ce pune în pericol sănătatea şi securitatea celorlalţi lucrători de la acelaşi loc de munca;
c) existenta/inexistenta unei afecţiuni ce pune în pericol securitatea unităţii şi/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/inexistenta unui risc pentru sănătatea populaţiei căreia îi asigura servicii.
ART. 14
În funcţie de rezultatul examenului medical la angajarea în munca, medicul de medicina muncii poate face propuneri pentru:
a) adaptarea postului de munca la caracteristicile anatomice, fiziologice, psihologice şi la starea de sănătate a lucrătorului, în situaţia prevăzută la art. 15 lit. b);
b) îndrumarea persoanei care urmează a fi angajata către alte locuri de munca;
c) includerea în circuitul informaţional şi operational din sistemul sanitar a acelor persoane care necesita o supraveghere medicală deosebita.
ART. 15
Examenul medical la angajarea în munca se efectuează pentru:
a) lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminată;
b) lucrătorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati în alte locuri de munca ori alte activităţi;
c) lucrătorii care isi schimba meseria sau profesia.
ART. 16
(1) Examenul medical la angajarea în munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
(2) În situaţia schimbării locului de munca, lucrătorul este obligat sa prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul sau de munca anterior.
(3) Examenul medical la angajarea în munca consta în:
a) anamneza medicală profesională şi neprofesionala şi examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
b) examenele medicale clinice şi paraclinice, conform modelului de fişa prevăzut în anexa nr. 1.
(4) La indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea în munca pentru locurile de munca şi activităţile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde şi examene medicale suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
(5) Rezultatele examenului clinic şi ale celorlalte examene medicale se înregistrează în dosarul medical.
(6) Medicul specialist de medicina muncii, în baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical şi a examenelor medicale efectuate, completează fişa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condiţionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
(7)Numai medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical prevăzut la alin. (3).
Cred ca nu mai e nevoie sa mai adaug nimic...;)

Alte discuții în legătură

Medicina muncii - control anual MadaCaravan MadaCaravan Sapt viit avem programat controlul anual de medicina muncii. Medicul a spus ca va efectua contrlul angajatilor a caror fisa de aptitudini expira cel tarziu in ... (vezi toată discuția)
Termen valabilitate certificat medical la angajare lorella lorella Exista un termen de valabilitate pentru certificatul medical de medicina muncii la angajare? Avem un angajat nou care spune ca are deja un certificat din ... (vezi toată discuția)
Valabilitate fisa medicala angajare buna ziua, va rog sa ma ajutati ... Catalinavoinea11 Catalinavoinea11 VALABILITATE FISA MEDICALA ANGAJARE Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: Un salariat intre momentul in care i s-a emis fisa medicala ... (vezi toată discuția)